Thuisbrouwerij Thema bestaat sinds 26 mei 2015.

Begin mei 2015, zaten mijn zoon en ik gezellig aan een lekker biertje. We waren op zoek naar een gezamelijke hobby, omdat we elkaar steeds minder vaak zagen.

We kwamen uit op het brouwen van bier waarbij allebei onze interesse ligt. De naam van onze brouwerij, "Thema",  is ontstaan uit de eerste letters van onze voornamen, Theo en Matthijs.  Onder deze naam brouwen wij speciaalbieren voor ieder Thema. 😉

Brouwmeesters Theo en Matthijs


 

We hadden kunnen beginnen met een startpakket waarbij je snel en eenvoudig een biertje kunt maken, maar dat vonden wij geen brouwen...

We besloten om meteen goed uit te pakken om het gehele brouwproces te kunnen beleven. Een mooie "startset graanbrouwen" met de benodigde spullen, inclusief een eenvoudige electrische brouwketel, werd aangeschaft.  Met deze brouwketel wordt het brouwproces in 2 delen uitgevoerd , het maischen en uiteindelijk koken. Verder het toedienen van de ingrediënten, zoals: hop en kruiden. Belangrijk is dat alles op tijd en in de juiste hoeveelheden wordt toegevoegd, de temperaturen worden beheerst en het filteren goed wordt uitgevoerd. Dit filteren en het vergisten werd gedaan in kunstof kuipen. Ons eerste bier was een feit, Weizenbier gebrouwen op 26 mei 2015.

Ons ambachtelijk Thema bier brouwen we met veel passie en aandacht wat resulteert in een heerlijk, smaakvol en uniek Speciaalbier. 

 

Het brouwproces is in de periodes erna verder geoptimaliseerd . Zo is het kunstof vergistingsvat vervangen door een RVS-vergistingstank. Een klimaatkast werd gemaakt om het gistingsproces (temperatuur) beter te kunnen beheersen. De kookketel werd omgebouwd en voorzien van een temperatuurcontroller Ook het overhevelen, filteren en gisten is verbeterd en zijn de fases in het brouwproces weer beter op elkaar afgestemd. Hierdoor is er nu een kleine-thuisbrouwerij ontstaan waar met een hoge mate van hygiëne en ambachtelijkheid een goed Thema Bier gebrouwd kan worden.

Een overzicht...

  • De brouwketels zijn geschikt voor het brouwen van max. 20 liter bier per ketel.
  • Per brouwproces wordt ca. 18 liter bier per ketel gebrouwen. Gemiddeld levert dit 60 flessen van 30 cl op.
  • Het brouwproces is op ambachtelijke wijze. We volgen het recept en schroten zelf de mout.
  • De hobby- thuisbrouwerij is een echte brouwerij, alleen op zeer kleine schaal.
  • we werken niet met volledig geautomatiseerde apparatuur zoals een easybrew- of speidel-ketels . Zo staan we, naar onze mening, het dichtst bij het brouwproces en hebben een optimale beleving van het brouwen.

 

 

Een dagje zelf bierbrouwen, samen met je vrienden, is ook al genieten en zeker heel leerzaam.

En natuurlijk af en toe een lekker biertje pakken niet te vergeten. Proost!

 

Hieronder enkele foto's van de thuisbrouwerij.

1 van de 2 kookketelsDe hoofdgistingsoortelijk gewicht meten

 

vullen maar...

De etiketen op de flessen.

Alle bierflesjes worden van zelf ontworpen etiketten voorzien, die aansluiten bij het Thema van ons Speciaalbier.

Bijvoorbeeld: